Design Suite Muren creëren

Gereedschap

Werkomgeving: gereedschappenset

Sneltoets

Rechte muur

Vectorworks Architectuur en Spotlight: set Architectuur

Landschap: Architectuur en Landschap

9

Gebruik het Muur gereedschap om rechte of gebogen standaard muren of vliesgevels te tekenen en om die muren met elkaar en met andere muren te verbinden. Elk muursegment wordt beschouwd als een afzonderlijk object. Je kan muren automatisch laten verbinden tijdens het tekenen of ze achteraf manueel verbinden met een van de verschillende verbindingsmogelijkheden. Andere muurfuncties stellen je in staat om muren te vervormen, symbolen in te voegen (zoals deuren, ramen of kolommen), extra controlepunten toe te voegen en te verwijderen om hoogteverschillen te creëren, en de boven- en onderzijde van muren automatisch tot aan objecten in de tekening te verlengen. Standaardmuren kan je zelf samenstellen door muurcomponenten te definiëren; vliesgevels laten toe om stijlen, regels en panelen op maat te creëren. Standaard muurcomponenten en vliesgevelonderdelen kunnen bovendien gebruik maken van materiaal-hulpbronnen, en op die manier ingeschakeld worden in een efficiënte BIM-workflow.

Aan de hand van bijkomende parameters kan je muurstijlen creëren, bewaren en gebruiken, alsook nieuwe klassen aanmaken voor muren of componenten, en dit zowel tijdens het creëren als bewerken van muren. Daarnaast is het in Vectorworks Architectuur mogelijk om de boven- en onderzijde van muren en hun componenten te koppelen aan de bouwlagen onder of boven de huidige bouwlaag. Je kan muren anders weergeven wanneer je de bouwlaag als referentie gebruikt om de hoogte van het snijvlak in te stellen. Je kan zelfs rekening houden met de energiespecifieke informatie van de gebruikte muren bij het uitvoeren van een energieanalyse.

Muren kunnen worden getekend met de Polylijn methode en de opties voor het maken van polylijnen om rechte en gebogen muren van verschillende lengtes en vormen te tekenen. Rechte muren kunnne getekend worden in een basis rechthoekige configuratie met de methode D.m.v. diagonaal. Er zijn vier manieren om een muur te plaatsen ten opzichte van zijn invoeglijn: de invoeglijn kan links, rechts, in het midden of op een bepaalde afstand van de muur liggen. Deze methodes kan je inschakelen via de knoppen in de Methodebalk. Zie Muren tekenen voor bijkomende informatie.

Methode

Omschrijving

Invoeglijn aan de linkerrand

Selecteer deze methode om een muur te tekenen met de invoeglijn aan de linkerrand.

Invoeglijn in het midden

Selecteer deze methode om een muur te tekenen met de invoeglijn in het midden.

Invoeglijn aan de rechterrand

Selecteer deze methode om een muur te tekenen met de invoeglijn aan de rechterrand.

Invoeglijn bepaald d.m.v. afstand invoeglijn

Selecteer deze methode om de afstand tussen de invoeglijn en de muur te bepalen aan de hand van de waarde die je op het tabblad ‘Invoeginstellingen’ hebt ingevoerd. Geef een negatieve waarde op om een afstand langs de linkerrand van de muur te bepalen; geef een positieve waarde op om een afstand langs de rechterrand van de muur te bepalen Dit is vooral handig bij het tekenen van muren met componenten.

Invoeglijn volgens muur

Selecteer deze methode om de invoeglijn ten opzichte van de muur te bepalen.

Invoeglijn volgens component

Selecteer deze methode om de invoeglijn ten opzichte van de hoofdcomponent te bepalen. Opgelet: Deze optie werkt alleen als je een hoofdcomponent hebt bepaald bij de muurinstellingen.

D.m.v. polygoon

Teken muren met de geselecteerde lineaire en gebogen pad tekenopties en de huidige instellingen

D.m.v. diagonaal

(alleen rechte muren)

Selecteer deze methode om met twee klikken een reeks van muren te tekenen die samen in 2D/planaanzicht een rechthoek vormen.

Lineaire en gebogen pad tekenopties

Voor Polylijn methode, selecteert de methode om het pad te tekenen waarop het object gebaseerd is, zie Polylijnen tekenen

Muurstijl

Selecteer in de Hulpbronnenkiezer de te gebruiken muurstijl. Dubbelklik op een hulpbron om deze te activeren.

Instellingen

Pas de instellingen aan.

Zie De richting van muren voor meer informatie over de tekenrichting en hoe dit de definitie van de binnen- en buitenkant van muren bepaalt.

Je kan geen gebruik maken van primaire grijppunten met het Muur gereedschap.

Muren tekenen

Instellingen standaardmuren

Instellingen vliesgevels

De richting van muren

Muurstijlen gebruiken

Muuruiteinde

Muurcomponenten creëren

Muren creëren door middel van ruimtes

Polygonen of polylijnen creëren door middel van muren

Muurbewerkingsobjecten creëren

Muren bewerken

Automatisch muren verbinden

Houtskeletwand

3D-model opmaken met bouwlagen